Hawijch Elders is een Nederlandse veelbelovende violiste.

 

Sinds september 2022 is ze Artist in Residence aan de Koningin Elisabeth Muziekkapel in Waterloo, waar ze studeert bij Augustin Dumay.

Hawijch Elders won de 1e prijs van het 8e Henri Marteau Internationaal Vioolconcours in mei 2023, waar zij in de finale soleerde in Paganini’s eerste vioolconcert met de Hofer Symphoniker onder leiding van Maestro Christoph-Mathias Mueller. Ook won ze drie speciale prijzen voor de beste uitvoering van werken van Bach, Reger en Marteau. In 2021 heeft ze de 1e Prijs op de Leonid Kogan Internationaal Concours voor Jonge Violisten ontvangen. Daarnaast heeft ze de 2e Prijs en speciale prijzen gewonnen van de Odessa Internationaal Viool Concours 2021. Ze is laureaat van Dutch Classical Talent 2021/2022. Ze was halvefinalist van het Sibelius Internationaal Vioolconcours en het Wieniawski Internationaal Vioolconcours in 2022.

Daarvoor ontving ze prijzen tijdens het 37ePremio Rodolfo Lipizer’ Internationaal Vioolconcours 2018, het Nederlandse Nationaal Vioolconcours ‘Oskar Back’ 2018, en ze is laureaat van het 3e Oleh Krysa Internationaal Vioolconcours 2019. In december 2019 is aan haar de Kersjes Vioolbeurs 2019 van Het Kersjes Fonds in het Koninklijk Concertgebouw uitgereikt.

Hawijch studeert sinds 2016 bij Ilya Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze haar Bachelor en Master of Music afrondde met de hoogste lof. Daarvoor studeerde ze bij Benzion Shamir. Hawijch nam deel aan masterclasses van onder andere Ivry Gitlis, Shlomo Mintz, Pierre Amoyal en Emmy Verhey.

Zij soleerde in de vioolconcerten van Beethoven, Sibelius, Britten, Dvořák, Tsjaikovski met, onder andere, Real Filharmonía de Galicia, Orquestra Clássica da Madeira, de Nieuwe Philharmonie Utrecht, het Residentie Orkest, Amadeus Chamber Orchestra of Polish Radio, Odessa Philharmonic Orchestra en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ze maakte haar debuut in Bozar, Brussel, in maart 2023, met een uitvoering van Mozarts vierde vioolconcert met het Wiener KammerOrchester onder leiding van Augustin Dumay.

Ze treedt veelvuldig op in recitals met pianist Sander Sittig. Ze heeft kamermuziekconcerten gegeven met onder andere Valeriy Sokolov, Quirine Viersen en Maria Milstein.

Hawijch speelt op een viool, gebouwd door Gennaro Gagliano (Napels, ca. 1755) en met een strijkstok, gebouwd door Jean Pierre Marie Persoit (Parijs, 19e eeuw), beide in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). De viool behoort tot de ‘collectie Willem G. Vogelaar’ en de strijkstok tot de ‘collectie Tettelaar’.

 

Hawijch Elders biografie (Nederlands pdf)

Hawijch Elders biography (English pdf)